Stanford University in Washington

Featured Institutions

fitch----X66638 copy
stanford_1_med
stanford_2_med
stanford_3_med
HDPhoto_071008_07 FS

LAB was challenged to re-imagine Stanford’s urban campus on Connecticut Avenue in Washington, DC in conjunction with a complete rehab of the building. The design approach is based on Stanford’s core values of excellence, equality and stewardship. While the entry area of the building is one of only two outdoor social spaces for the students, the surrounding community was strong in their insistence on this area being available for the public as well. The solution used low, gently curving stone walls to guide people to the front door while integrating quiet spaces for conversations and seating and respite for passersby. The streetscape was treated as one extended surface which folded and warped to provide accessibility.  Punctuated with by the walls that provide seating and protect planted areas, these elements impart a playful, theatrical character on the streetscape. The plan uses native plantings, root trenching, local materials, and LED lighting to promote visible sustainability and ensure longevity for the plantings. LAB also designed a small vegetated roof area that is used as an outdoor lounge by the students.

Comments are closed.